Ordu’da başlayan yolculuğumuzla uçsuz bucaksız çayırlardan geçerek gizemli Giresun Dağları’nın en yüksek zirvesine keyifli bir tırmanış yaptık. Zirveye kuzeydoğu sırtından ulaşıp, güneybatı yüzü-sırtından iniş yaptık. Daha ülkemizde keşfedecek çok dağ var. Eylemlerimiz sürecek.
FAYDALI BİLGİLER
Tolga Kanık, Ayhan Ağan 04-06 Kasım 2012
Giresun Dağları eşsiz doğasıyla, masmavi buzul gölleriyle, güler yüzlü insanlarıyla, yerel ahşap ve taş işçiliğinin örneklerini barındıran şirin yaylalarıyla ve de muhteşem yemekleriyle bizi büyüledi. Ordu’da başlayan yolculuğumuzla uçsuz bucaksız çayırlardan geçerek gizemli silsilenin en yüksek zirvesine keyifli bir tırmanış yaptık. Karagöl dağı Doğu Karadeniz bölgesinde keşfedilmeyi bekleyen onlarca ıssız zirveden biri.
Ulaşım
Karagöl Dağı’na Ordu veya Giresun üzerinden ulaşmak mümkün. Ancak yol bağlantıları ve toplu taşıma imkanları daha elverişli olduğundan biz Ordu üzerinden dağa yaklaşımı tercih ettik. Ankara Ordu otobüsle 9 saat sürüyor ve 50 TL.
Çambaşı dolmuşları yazıhanesi, Ordu otobüs terminaline 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Otobüs kalkış saatleri yolcuya ve mevsime göre günden güne değişebiliyor. Örneğin, Kasım ayında günde üç araba kalkıyordu: 09:00, 12:00 ve 15:00). Bu yüzden bir gün önceden yazıhane aranıp güncel bilgi alınabilir.
Yazıhanede tanıştığımız yerel yürüyüş rehberi Kaya ağabey ile hem keyifli bir yolculuk yaptık hem de bölge hakkında önemli bilgiler edindik. Yörede yağış ve sis çok sık görüldüğünden doğada yön bulma tecrübesi olmayan ekiplerin araziyi iyi bilen bir rehberle dağa çıkması daha güvenli olacaktır. En azından yanınıza detaylı bir harita ve iyi bir pusula aldığınızdan emin olun.
Ordu Çambaşı arası ulaşım kişi başı 12.5 TL tutuyor. Yemyeşil dokunun arasından ilerleyen 53 km’lik virajlı asfalt sizi yaklaşık 2 saatte yaylaya ulaştırıyor. Oldukça temiz ve gelişmiş bir yayla olan Çambaşı, Ordu’nun en meşhur yazlık mekanlarından biri. Civardaki yayla sakinleri genel ihtiyaçlarını buradan temin ediyorlar. Gülümseyen tüy yumağı koyunlarıyla ünlü yörede hayvancılık önemli bir gelir kaynağı olduğundan dönüşte yaylanın etini ve ayranını tatmadan ayrılmamanızı öneririz.
Çambaşı Yaylası’ndan kamp yerleri olarak kullandığımız İnboynu Mevkii çok uzak kaldığından minibus şöförüyle anlaşıp sizi biraz daha ileriye bırakmasını isteyebilirsiniz. Zaten kooperatif şöförleri yayla sakinlerini minibüslerin içinde de yazılı olan çok uygun bir fiyat tarifesiyle sık sık civar yaylalara çıkartıyorlar.Eğeriyi bir aracınız varsa kamp yerlerine kadar kendiniz de erişebilirsiniz. Ne var ki yollar karmaşık, stabilize ve çoğu yerde oldukça bozuk. Üstelik bir yayladan diğerine yapacağınız keyifli bir doğa yürüyüşünü de kaçırmış olursunuz. Kampa doğru tırmanmaya başlamak için minibüsle ulaşılabilinen iki seçenek var: Semen yaylası (40 TL, 45 dakika) ya da biraz daha ileride bizim tercih ettiğimiz Çambaşı’na 13 km uzaklıktaki Yamaç düzü (50 TL, 1 saat, 1800 m).
Kamp
Yamaç Düzü’nden – İnboynu’na yatayda 7.5 km mesafe var. Yoldan yürüyerek tırmanışa başlayın. Az ileride yolun keskin bir şekilde sola döndüğü noktada dümdüz devamedenpatikaları takip ederek dağa doğru yaklaşık güney doğu istikametinde ilerleyin. Bu patikalar çok belirgin olmamakla birlikte 45 dakika sonra sizi bir geçit-düzlüğe çıkartacaktır. Bundan sonra hava sisli olmadığı sürece hedefiniz olan Karagöl Dağı’nı görerek devam edeceksiniz. Kamp alanlarına yoldan hiç ayrılmadan da erişmek mümkün, ancak yollar çok dolambaçlı ve karmaşık. Dolayısıyla, arazi şartları da müsait olduğundan doğrultunuzu koruyacak ve irtifa kaybetmeyecek şekilde seçeceğiniz uygun bir rota size hem rahatlık sağlayacak, hem de yolu kısaltacaktır. Rotanızı belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta siste kaybolmaya karşı önlem olarak sık sık pusulanızla dağdan veya haritanızdan gidiş ve dönüş için hedef açısı alıp bunları kaydetmenizdir. İnboynu, dağın batı yüzündeki en yüksek yayladır.
Dağın İnboynu’na bakan yüzünde 2000 m ve üzeri rakımlarda düzlük alan çok ve de her mevsim su bol olduğundan kamp yeri için tercih tamamen size kalmış. Biz 2118 m yükseklikte yaylanın kuzey ucunda beğendiğimiz bir noktaya çadırımızı kurduk. Kamp alanımıza yavaş tempolu ve fotoğraf duraklı bir yürüyüşle toplam 2 saat 40 dakikada vardık.
Rota
Zirveye kuzeydoğu sırtından ulaşıp, güneybatı yüzü-sırtından iniş yaptık. İnboynu Mevkii’nden zirveye yatayda yaklaşık 4 km’lik bir mesafe var. İnboynu Mevkii’nden dağa (doğuya) doğru zirveden dağı ikiye bölen sarp yamaçlı sırtın (Kuzeybatı sırtı) bitimini hedefleyerek ilk önce 2700 metre yükseklikteki Aygır Gölü’ne çıkıyorsunuz. Gölün biraz altına kadar toprak bir yol da çıkıyor. Göle ulaştıktan sonra sarp duvarı sağınıza alacak şekilde uygun gördüğünüz eğimlerden karşınızda kalan sırta (kuzey doğu) tırmanın. Yukarı varınca sağa dönerek sırtı takip edin. Kaya blokları ve külahların üzerinden zirveye ulaşın. Bu etapta sırtın biraz altından ilerleyerek çürük uçurumlardan kaçınmanız daha güvenli olacaktır.
Gerek dağa ulaşım, gerekse takip ettiğimiz bu rota herhangi bir teknik zorluk içermiyor. Ancak özellikle zirveden inişte büyük ve oynak ve kaygan kayaların üzerinden yürürken çok dikkatli olmak gerekiyor. Havanın genelde yağmurlu olduğu göz önüne bulundurulduğunda su geçirmez botlar ve iyi bir yağmurluk da çok önemli.
Ordu
Ordu’ya kadar gelip de güzelim şehri gezmeden dönmek olmaz. Ordu’nun yayalaştırılmış alışveriş caddeleriyle dolu çok şirin bir kent merkezi ve bozulmamış harika bir kumsalı var. Ayrıca inşası yeni biten Boztepe Teleferiği sizi deniz seviyesinden yaklaşık 500 metre yüksekliğe çıkartarak muhteşem Ordu manzaraları sunuyor. Burada yöresel yemekleri tadarken Karagöl Dağı’nı da izlemek mümkün.
Adresler ve Telefon Numaraları
Yerel Rehber Kaya Türk: 0 536 831 00 61
SS 38 nolu Çambaşı – Turnalık – Yokuşdibi – Kabadüz Taşıyıcılar Kooperatifi:
Şenal Şahin Caddesi, Ordu: 0 452 234 72 88. Çambaşı Yazıhane: 0 452 844 20 44
Dağlarda görüşmek üzere!
Üstadım son derece güzel bir faaliyet olmuş. Fotolar da çok keyif verici. Sırada Karaman yakılarında ki Hacıbaba dağı(2450m) var Bence. gidip Orta Torosların yanı başında ki bu dağada tırmanıp, çevresini keşfetmemiz gerekiyor.
Durmak yok yeni keşif faaliyetlerine devam 🙂
Çok teşekkür ederim Derya Hacıbaba dağını da faaliyet planımıza ekliyoruz o zaman.
Bir gün bir arabam olursa dağlara hep birlikte gidelim Kenan. Sevgiler selamlar
Selamlar;
Dikkat ediyorum da benim projeleri çalıyorsunuz :)) Benim vakit(veya nakit)sizlikten yapamadığım projeleri bir bir yapıyorsunuz.
Sakarya’dan sevgi ve saygılar…
Ellerine sağlık sevgili Tolga,
Ufuk açıcı etkinlikler bunlar. Fotoğraflara baktıkça planlar uçuşuyor insanın kafasında.
Teşekkürler
Merhaba Serhan!
Çok teşekkür ederim! Memleketimizde daha keşfedecek çok yer var. Araştırmalara devam ediyoruz.
Görüşmek üzere sevgiler selamlar
ellerinize sağlık…